Vrijwilligerswerk contract
In onze vrijwilligersovereenkomst worden afspraken gemaakt tussen een vrijwilliger en vereniging of stichting. Jullie stellen een takenlijst op en bekijken hoeveel uren iemand bereid is om zich in te zetten. In ons model staat duidelijk dat er sprake is van onbetaald werk.
Wat moet je zelf invullen
Omschrijf de activiteiten en vul het aantal uren dat iemand per week/maand inzetbaar is in. Ook geef je aan wie de begeleider en wat de procedure voor ziekmelding en vakantie is. Tot slot vul je de opzegtermijn in. Op basis van een declaratiereglement kunnen eventueel gemaakte kosten worden gedeclareerd.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Taakomschrijving;
- Begeleiding en inspraak;
- Declaraties;
- Vakantie en verzuim;
- Verzekeringen;
- Opzegging.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Voor organisaties die regelmatig met vrijwilligers werken, is het belangrijk om afspraken op papier te zetten. Dit klinkt formeel, maar schept wel duidelijkheid voor beide partijen.
In onze vrijwilligersovereenkomst wordt naar een aansprakelijkheidsverzekering verwezen. Die is eigenlijk altijd nodig. Een vereniging moet zich namelijk verzekeren tegen schade die een vrijwilliger kan aanrichten. Als je die niet afsluit, loop je als vrijwilligersorganisatie grote risico’s.
Waarom een vrijwilligerscontract?
In een vrijwilligersovereenkomst leggen een organisatie en de vrijwilliger hun relatie vast. Belangrijke aspecten zijn vrijwilligheid en verbondenheid. De eerste is om te voorkomen dat onbedoeld een arbeidsovereenkomst tot stand komt. De tweede is belangrijk omdat de vrijwilliger, ondanks dat er sprake is van onbetaalde arbeid, een verbintenis met de organisatie aangaat.
Vrijwilligersvergoeding
Verenigingen en stichtingen mogen, maar hoeven geen vrijwilligersvergoeding te betalen. De Belastingdienst heeft daar regels voor. Het max. uurtarief verschilt of iemand boven of onder de 21 jaar oud is. Ook geldt een max. bedrag per jaar. De tarieven vind je op deze pagina en worden jaarlijks gewijzigd.
Chiel Jonker –
Er staat bij elke stap wat je in moet vullen. Ik kan alleen niet achterhalen of het actueel is met de huidige wetgeving.
Sonja van den Wijngaard –
Fijne website. Goed advies.