Wat is een aandeelhouder?
Een aandeelhouder bezit een deel van een bedrijf en is dus feitelijk mede-eigenaar. Voorwaarde is dat iemand minimaal één aandeel bezit. Dat kan in een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) zijn. Het gaat hier om de economische eigendom van een onderneming.
Het aandeelhouderschap geeft recht op een dividend als er winst is gemaakt. Het bezit van een aandeel geeft ook het recht om de aandeelhoudersvergadering bij te mogen wonen en daar een stem uit te brengen.
Rechten
De belangrijkste rechten en bevoegdheden van een aandeelhouder zijn:
- Recht om een vergadering bijeen te roepen;
- Stemrecht;
- Recht op winstuitkering;
- Overdracht van aandelen.
Aandeelhouders kunnen in principe hun aandelen overdragen, maar in een bv zijn er vaak beperkingen, zoals goedkeuring door de andere aandeelhouders.
De specifieke rechten kunnen per bv verschillen. Dit hangt af van wat er in de statuten en een eventuele aandeelhoudersovereenkomst staat. Voor meer informatie, lees dit artikel.
Verschillende soorten aandeelhouders
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gewone aandeelhouder en een directeur-grootaandeelhouder (DGA). De laatste heeft vaak een aanzienlijk deel van de aandelen in zijn bezit en bekleed meestal een hoge bestuurlijke functie binnen de bv.
Soms zijn er ook preferente aandeelhouders. Dit worden ook wel prefs of bevoorrechte aandelen genoemd. In dat geval is statutair vastgelegd dat zij voorrang krijgen bij de uitkering van dividend of andere rechten.
Aandeelhoudersregister
Voor het oprichten van een bv moet je altijd naar de notaris. Die stelt niet alleen de statuten op, maar noteert ook alle persoonsgegevens van de aandeelhouders in het aandeelhoudersregister. Als je aan wilt tonen dat je mede-eigenaar van een bv bent, moet je het register kunnen tonen. Meestal is dat een blauw boekje.