Renteloze fiets van de zaak
Lening voor de aankoop van een fiets. Als werkgever betaal je de max. reisvergoeding. In 2024 is dat €0,23 per kilometer (uitleg). Die vergoeding wordt gebruikt voor de aflossing door de werknemer. Zo kan die op korte termijn de lening aflossen.
Werknemers lossen af op basis van de woon-werkverkeer vergoeding. Bij vertrek moet het restantbedrag in één keer worden betaald. Als werkgever mag je de lening fiscaal rentevrij aanbieden. In deze opzet blijft de fiets buiten de Werkkostenregeling (WKR).
Wat moet je zelf invullen
De opbouw van de kosten van de fiets of e-bike. De uiterlijke datum waarop de lening moet zijn afgelost. Er is bewust geen hoogte van de kilometervergoeding opgenomen. Die kan fluctueren met de maximaal vrijgestelde bijdrage.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Aanschafprijs + accessoires en verzekeringspremie;
- Wijze waarop werknemer aflost;
- Extra bepalingen over tussentijds aflossen bij einde arbeidsovereenkomst;
- Fiscale bepalingen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Een organisatie stelt een lening voor de aanschaf van een fiets ter beschikking. Die lening is renteloos. Zo stelt de werkgever zijn personeel in staat om in een fiets te investeren. Dit contract kan ook voor een e-bike, fatbike of andere speedbike worden gebruikt.
De fiscale regels zijn met de invoering van de Werkkostenregeling (WKR) gewijzigd. Vanaf 2020 kunnen werkgevers een fiets van de zaak ter beschikking stellen. Vergelijkbaar met een auto van de zaak, heeft de werknemer een fiscale bijtelling van de cataloguswaarde. Deze regeling is een alternatief. Hiermee koopt de werknemer de fiets zelf. Zo is er geen sprake van extra bijtelling en minder administratie.
Fiets is een ruim begrip. Alle voertuigen die deels door spierkracht worden voortbewogen zijn een fiets. Dat wil zeggen dat je dit model ook kunt gebruiken voor een speed pedelec, bakfiets, elektrische fiets, fatbike of andere variant.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.