Openbaarvervoerverklaring werkgever
Werknemers die met het OV reizen, kunnen voor de inkomstenbelasting recht hebben op reisaftrek. Soms is dan een openbaarvervoerverklaring vereist. Die is niet nodig als de werknemer reist met een abonnement. In die gevallen verstrekt het vervoersbedrijf de gegevens namelijk aan de Belastingdienst.
Een werknemer heeft onder bepaalde voorwaarden recht op reisaftrek:
- Jij verstrekt de werknemer geen vervoerbewijzen, omdat er dan sprake is van vervoer vanwege de werkgever.
- De werknemer reist minimaal 1 keer per week of 40 keer per kalenderjaar met het openbaar vervoer van en naar het werk.
- De reisafstand van een enkele reis is minimaal 10 kilometer.
Wat moet je zelf invullen
Vul de gegevens van de werkgever en werknemer in en verklaar hoeveel dagen per jaar de werknemer met het OV reist. Ondertekening moet rechtsgeldig namens het bedrijf plaatsvinden. Bij voorkeur op briefpapier van het bedrijf plaatsen en/of met een stempel ondertekenen.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Gegevens werkgever;
- Gegevens werknemer;
- Verklaring omtrent het aantal reisdagen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Onder voorwaarden hebben werknemers recht op reisaftrek voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. De hoogte is de aftrek vermindert met de reiskostenvergoeding die de werkgever betaalt voor het openbaar vervoer.
De werkgever moet een openbaarvervoerverklaring opstellen in die gevallen waarin het OV-bedrijf die niet kan afgeven. Bijv. als de werknemer niet op abonnement reist. Bij deeltijdwerk is dat vaak het geval.
De werknemer moet naast de vervoerbewijzen een reisverklaring insturen. Als de werknemer een OV-chipkaart gebruikt, heeft hij geen vervoerbewijzen en moet hij overzichten van de transacties kunnen laten zien. Die moet je printen of downloaden, want online worden ze maar achttien maanden bewaard.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.