Waarom een intercompany lening?
Je hebt een holding met één of meerdere werk-bv’s. Tussen deze vennootschappen wil je onderling geld lenen. Met dit contract leen je bijv. tussen een beheer en werk-bv.
Een leningsovereenkomst tussen bv’s is verplicht, omdat de Belastingdienst, en vaak ook je accountant, eist dat er een schriftelijke afspraak aan ten grondslag ligt.
Wat moet je zelf invullen
Vul de hoofdsom, aflossing en rente in. Neem ook duidelijk op welke bv’s partij zijn en wie namens hen mag tekenen. Wat je in moet vullen staat duidelijk in het document vermeld.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Doel;
- Bedrag;
- Rente;
- Looptijd;
- Boetevrij voortijdig aflossing;
- Directe opeisbaarheid in specifieke gevallen.
Wij hebben een voorbeeld van een lineaire en annuïtaire aflossingstabel toegevoegd.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij geldstromen binnen bv’s ben je verplicht om een leningsovereenkomst tussen bv’s op te stellen. De fiscus eist dat een intercompany lening voldoet aan de eisen van zakelijkheid.
Op basis van de jaarrekening en winstverwachting moet je kunnen onderbouwen dat de lenende bv niet een te hoog debiteurenrisico heeft. Daarnaast moet de uitlenende bv over voldoende financiële draagkracht beschikken. Jouw boekhouder of accountant kan je helpen met die onderbouwing. Mocht de vennootschap alsnog failliet gaan, dan is het afwaarderingsverlies fiscaal aftrekbaar.
Joost van der Plas –
Er zijn weinig actuele intercompany overeenkomsten te vinden op het internet. Bedankt voor dit uitstekende document en directe levering.
C.J.T.F. Rosenbrand –
Na een zoektocht op deze website gekomen. Zeer veel contracten voor een schappelijke prijs.
Anoniem –
Na wat onduidelijkheden ben ik telefonisch zeer vriendelijk te woord gestaan. Prima model en goede service.