Lening DGA
Overeenkomst van geldlening tussen de directeur-aandeelhouder (DGA) en de BV. In deze overeenkomst leent de DGA geld aan zijn/haar bedrijf. Dergelijke leningen komen veel voor omdat banken terughoudend zijn in hun financiering. De leningsovereenkomst DGA bevat bepalingen over rente en aflossing.
Wat moet je zelf invullen
Je moet zelf zaken als hoofdsom, aflossingstermijnen en de hoogte van de rente opnemen.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Aflossing in termijnen;
- Voortijdige aflossing boetevrij mogelijk;
- Verplichting leningnemer om bij vervreemding of bezwaring van zijn onroerende goederen schriftelijke toestemming te vragen;
- Directe opeisbaarheid in het geval van verzuim, faillissement, surseance van betaling en beslag.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Je moet een heldere overeenkomst hebben als je geld leent aan jouw BV. (Dit is leningsovereenkomst DGA aan de BV, er is ook een omgekeerd document, als je geld leent van de BV). De overeenkomst moet acceptabel zijn voor andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan een bank die geld leent aan jouw BV. Die zal ook andere leningen willen inzien. Ook de belastingdienst kan de overeenkomst opvragen. Is deze overeenkomst zakelijk te verantwoorden.
Rente en fiscus
Ook de keuze voor de rente is fiscaal gestuurd. Je kan een relatief hoge of juist lage rente overeenkomen. Je kan de rente vast zetten of juist koppelen aan bestaande rentetarieven. Laat je hierover eventueel adviseren door een fiscalist. De Belastingdienst wil dat je in ieder geval een zakelijke rente overeenkomt. Je kan daarvoor aansluiten bij de tarieven die een bank aan de BV in rekening zal brengen.
Privé heeft deze lening geen gevolgen voor jouw fiscale inkomen in box 1. De lening staat in Box 3. De renteopbrengst valt dus ook in Box 3. Daar telt niet het werkelijke rendement. Beschik je over forse liquide middelen dan is het uitlenen aan je eigen bedrijf mogelijk een oplossing. De rente die je bij de bank ontvangt is minimaal. Dan is de rente die je op een zakelijke lenig kan ontvangen al snel zeer lucratief.
Zekerheid
Je zou de lening kunnen versterken met verpanding. Dat is ook heel gebruikelijk als je een lening bij de bank zou afsluiten (of via één van de snelle kredietaanbieders online). Met een onderhandse akte van verpanding heb jij als schuldeiser straks recht op alle bezittingen van de BV, indien niet aan de verplichtingen kan voldoen. De meest eenvoudige verpanding is die waarbij je alle roerende goederen en de inboedel in pand neemt.
Er zijn verschillende redenen om geld uit te lenen aan je BV. Soms willen banken geen geld lenen aan het bedrijf. Zij zien risico’s die jij als ondernemer anders inschat. Het kan ook soms financieel aantrekkelijk zijn om geld uit te lenen aan je bedrijf. Je ontvangt rente, in privé. Op die manier ontstaat een geldstroom van je BV aan jou die niet belast is als inkomen. Als er niet te grote risico’s zijn en je privé over voldoende middelen beschikt is het een overweging.
Jelle Veldman –
Ik heb deze website gebruikt voor een aantal zakelijke leningen voor en tussen mijn B.V.’s. Het kost relatief weinig tijd en moeite om de documenten in te vullen. Ik kan het iedereen aanbevelen.
T. Bardoel –
Helder model en uitleg zonder onnodig juridisch taalgebruik.
Casper –
Erg handig en betaalbaar, iets vooraf goed geregeld op papier krijgen kan zoveel voordelen opleveren (of ellende besparen:-)