Internetprotocol

Richtlijnen internetgebruik tijdens werktijd

 15,00 excl. btw

Model internetprotocol om in een organisatie regels af te spreken over het internetgebruik. Hiermee regel je als werkgever de bevoegdheid om gegevens bij te houden, op te slaan en te gebruiken. Dit is ook van belang in het kader van de AVG.

Up-to-date: wet- en regelgeving 2025

Word-document

Direct in je e-mail

Download direct

Eenvoudig invullen

Veilig betalen

Omschrijving

Internetprotocol op het werk

Met dit internetprotocol stelt de werkgever regels aan het gebruik van internet tijdens en op het werk. Je kan als werkgever natuurlijk verschillende beperkingen opleggen. Soms valt bijvoorbeeld het opstellen van berichten over het werk, of het maken van foto’s op het werk voor sociale media al onder de geheimhoudingsplicht die in veel arbeidsovereenkomsten is opgenomen.

Dit protocol regelt vergaande bevoegdheden voor de werkgever. Denk daarbij aan het monitoren van het dataverkeer, opslaan op persoonsniveau. Zeker in het kader van de AVG is een dergelijk protocol belangrijk om vast te stellen. De werkgever geeft ook aan dat er een firewall en scanners in gebruik zijn. Ook kan de werkgever een verplichte opmaak van mailberichten voorschrijven. Bij het vermoeden van overtreding van het beleid kan nader onderzoek volgen. Daarbij is er ook toegang tot de gegevens over individueel internetgebruik. De gegevens van de gebruikers worden gelogd en opgeslagen.

Wat moet je zelf invullen

Natuurlijk de gegevens van jouw organisatie. Eventueel organisatiespecifieke zaken. Je kan de gebruikte namen voor afdelingen wijzigen, hoewel die heel algemeen zijn opgesteld. Er is een mogelijkheid om specifieke onderwerpen of sites te benoemen in het internetprotocol. Dat zijn dan sites waarvan je in ieder geval niet wilt dat die bezocht worden. Het is af te raden om hier te specifiek te zijn, dat vergt veel onderhoud. Bovendien ontstaat het risico dat wat niet genoemd is dan wel altijd geoorloofd is.

Samenvatting

Bevat bepalingen over:

  • Aard van gegevens die worden opgeslagen;
  • Duur van de opslag;
  • Mogelijkheid tot inzage;
  • Viruscontrole en meldingen.

Context

Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Het gebruik van internet op het werk brengt risico’s met zich mee. De werkgever wil in dit geval de risico’s beperken en kunnen monitoren. Dat kan met de huidige regelgeving niet zonder dat hier een duidelijk beleid voor is opgezet. Je moet dan schriftelijk vastleggen en duidelijk kenbaar maken. Dat doe je met dit internetprotocol voor op het werk.

Wat is een internetprotocol?

Een internetprotocol is een aanvulling op de arbeidsvoorwaarden en onderdeel van de personeelsregelingen. In dergelijke regelingen leg je voor de hele organisatie vast welk gedrag je verwacht. Zowel de werkgever als de werknemer leggen zich hiermee vast. In het algemeen komt de regeling tot stand in overleg tussen werkgever en werknemers.

In welke gevallen gebruik je een internetprotocol?

Als de organisatie een bepaalde omvang krijgt dan moet je sommige zaken gaan vastleggen. Je hebt niet meer vanzelf gedragen gemeenschappelijke waarden en normen. Die moeten jullie in onderling overleg vaststellen en daarna vastleggen. Het gebruik van het internet is bovendien voor een organisatie mogelijk risicovol. Door het vaststellen van dit protocol creëer je ook bewustwording.

Specificaties

Bestand

Word-document

Soort

Reglement

Taal / Language

Nederlands

Aantal

6 pagina's

Reviews

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Internetprotocol” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Scholto Bos

Scholto Bos

“Als je vragen hebt, kun je mij gerust een bericht sturen.”

HRM Compleet Bundel
€ 75,00

Om je HRM goed te organiseren heb je een set contracten en reglementen nodig. Wij hebben een bundel van 12 documenten samengesteld. Hiermee heb je het in één keer slim geregeld.

Vaak samen gekocht...