Woning delen met anderen
Steeds vaker delen mensen een woning. Meestal in de grote steden waar woningen schaars en duur zijn. Door met een paar vrienden of bekenden een huurwoning te delen, kunnen jullie toch zelfstandig wonen.
De constructie werkt als volgt. Eén of twee personen ondertekenen een huurovereenkomst woonruimte met de verhuurder. Dat is de officiële huurder die toestemming heeft gekregen om de woning ook met een max. aantal andere personen te delen.
Vervolgens gebruikt de officiële huurder dit contract om afspraken met de andere bewoners vast te leggen. Denk bijv. aan dat iedereen een eigen kamer heeft, wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn en hoe de kosten worden verdeeld. De officiële huurder opent een bankrekening waarop iedereen maandelijks zijn/haar inleg stort. Er worden ook afspraken over opzegging en tijdelijke vervanging van een huisgenoot gemaakt.
Wat moet je zelf invullen
Vul de namen van de bewoners in. Kruis de gemeenschappelijke ruimtes aan en vul een procentuele verdeling van de huur in. Verder bepalen jullie de bedragen voor onderhouds- en huishoudelijke kosten. Tot slot moeten jullie ook keuzes maken over schoonmaak, aansprakelijkheid bij schade en verzekeringen.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Wat er gehuurd wordt;
- Dat ieder een eigen kamer heeft;
- Dat er gemeenschappelijke ruimtes zijn;
- Verdeling kosten;
- Potje voor onvoorziene kosten;
- Tijdelijke vervanging;
- Opzegging mede-huur.
Je spreekt ook af of er een borg wordt ingelegd en of jullie verzekeringen af willen sluiten.
Context
Samen iets huren klinkt meestal als een prima oplossing. Juridisch is een huurwoning delen echter heel anders. Op de meeste contracten die er getekend worden staat maar één van jullie vermeld. Bijv. voor internet moet één iemand tekenen, terwijl iedereen dat gebruikt.
Ook moet je van tevoren nadenken over hoe jullie uit elkaar gaan. Hoe ga je bijv. om met de waarborgsom van de persoon die vertrokken is? Verder is het verstandig om een gezamenlijk potje te maken voor als er iets moet worden vervangen. En ook een gezamenlijke inboedelverzekering is geen overbodige luxe. Kortom, het opstellen van dit contract is al een goede oefening om samen dezelfde ideeën te krijgen.
Suzanne van Paridon –
Ik was al tijden op zoek, maar nergens te vinden. Deze gedeelde huurovereenkomst was precies wat ik zocht.