Holding verhuurt aan werkmaatschappij
Een gebouw, verdieping of ruimte dat in eigendom is bij de holding wil je verhuren aan de werkmaatschappij. Deze huurovereenkomst tussen bv’s is vooral van belang om de verhouding naar derden duidelijk te maken. De fiscus zal namelijk een schriftelijke overeenkomst eisen.
De holding kan niet willekeurig de huur wijzigen. In de onderlinge verhouding kan het wel handig zijn om soepel met het contract om te gaan. Dat is dan ook handiger dan onze normale huurovereenkomst bedrijfsruimte.
Wat moet je zelf invullen
Je moet de feitelijke zaken aanvullen. Eventuele keuzes maken voor de huurprijs en de huurperiode.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Gehuurde;
- Huurprijs en indexering;
- Aanpassingen aan het pand;
- Bestemming;
- Gebruik en onderhuur;
- Huurverlenging;
- Rechten bij verkoop.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Voor de verhoudingen tussen een beheer-bv en een dochter-bv moeten schriftelijke afspraken worden gemaakt. Dit is vooral van belang, omdat de Belastingdienst vereist dat deze verhoudingen aantoonbaar zakelijk zijn.
Het kan erg verstandig zijn om onroerend goed in de holding onder te brengen. Zo loop je minder risico als de werkmaatschappij in de problemen komt. Formeel is de holding hierdoor ook schuldeiser. Zelfs bij verkoop van de werkmaatschappij heeft de holding nog een juridische aparte positie als verhuurder.
De vraag of je onroerend goed onderbrengt in een holding of privé is fiscaal van groot belang. Laat je hierover goed adviseren door je accountant, want je kunt veel belasting besparen. Denk bijv. aan het onderbrengen van onroerend goed in Box 3 van je privévermogen.
Anko Kranenborg –
Uitstekende kwaliteit voor een laag bedrag.
R. Mutsaers –
Fijn dat jullie zo’n specifiek contract als dit aanbieden. Hier was ik naar op zoek.