Wat is een hospitaverhuur contract?
Een hospitacontract is een huurovereenkomst waarbij een verhuurder (hospita) een deel van zijn/haar woning aan iemand anders verhuurt. Dit kan een student, expat of iemand zijn die bijv. net gescheiden is.
Er moet sprake zijn van een onzelfstandige woonruimte. Dit betekent dat jullie een aantal voorzieningen delen, zoals keuken, toilet en badkamer.
Voorwaarden zijn dat jullie dezelfde toegang delen, geen geregistreerd partner van elkaar zijn en beiden op hetzelfde adres zijn ingeschreven. De landelijke regels vind je hier.
Wat moet je zelf invullen
Op basis van de huurprijscheck stel je de max. huurprijs vast. Vanaf 1 januari 2025 ben je verplicht om bij het ondertekenen van een hospitaverhuur contract de uitkomst van de puntentelling met de nieuwe huurder te delen.
In ons voorbeeld vind je een lijst waarin je de gezamenlijke ruimtes aankruist die de huurder mag gebruiken. Vink ook aan welke zaken bij de huurprijs zijn inbegrepen, zoals het gebruik van de wasmachine en internet.
Tot slot kun je een waarborgsom vragen en een maandelijks voorschotbedrag in rekening brengen voor o.a. gas, water en licht.
Samenvatting
Je maakt afspraken over:
- Grootte, verdieping en ligging kamer;
- Gemeenschappelijke ruimtes;
- Inbegrepen diensten;
- Huurprijs;
- Servicekosten (optioneel);
- Proeftijd;
- Waarborgsom;
- Wijze van betaling;
- Opnamestaat;
- Onderhoud;
- Opzegging.
Voorwaarden hospitaverhuur
Voordat je een kamer in je eigen woning verhuurt, moet je een aantal dingen controleren. Ten eerste moet je bij jouw gemeente navragen welke regels zij stellen. Soms moet de kamer bijv. min. 12 m² zijn en in andere gemeentes geldt 18 m² als minimumeis.
Ten tweede maakt het uit of je eigenaar of huurder van de woning bent. Als je de eigenaar bent moet je bij jouw hypotheekvertrekker navragen of hospitaverhuur is toegestaan. Soms heb je schriftelijke toestemming nodig.
Ditzelfde geldt ook als je huurder bent. In dat geval moet je bij de particuliere verhuurder of woningbouwcoöperatie navragen welke regels zij hanteren.
Proeftijd, duur en opzegging
In tegenstelling tot andere huurcontracten, geldt voor hospita’s een wettelijke proeftijd van 9 maanden. In die periode heeft de huurder geen recht op huurbescherming. Er geldt wel een opzegtermijn van 3 maanden.
Als je het hospitaverhuur contract vlak voor het einde van die 9 maanden opzegt, blijft de huurder uiteindelijk dus een jaar bij jou in huis wonen. Als je niet binnen de proeftijd opzegt, wordt het automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Let op: sinds 1 juli 2024 is de wet vaste huurcontracten ingevoerd en kun je geen hospita contract voor max. 5 jaar meer aangaan. Ons voorbeeld is geactualiseerd.
Jeroen Cornelius –
Dit is één van de weinige websites die een hospitacontract hebben dat wel aan de laatste wetswijziging voldoet!