Neutraal of positief getuigschrift
Op verzoek van een werknemer stel je een getuigschrift op. Een vertrekkend personeelslid heeft daar recht op. Een referentiebrief bevat in elk geval de duur van de arbeidsovereenkomst, aantal arbeidsuren en verrichtte werkzaamheden. Ons voorbeeld geeft een uitgewerkt kader om snel een referentie op te stellen.
Je geeft een inhoudelijk oordeel over de wijze waarop de werknemer heeft gefunctioneerd en/of over het karakter van diens persoon. Wij hebben een lijst opgenomen waaruit je een selectie kunt maken. Een inhoudelijk oordeel voeg je alleen toe als de werknemer daar om vraagt. Het is niet gebruikelijk om negatief te oordelen.
Wat moet je zelf invullen
Vul in ieder geval alle feiten over de arbeidsovereenkomst in, zoals contractduur, arbeidsduur en functie. Dit is wettelijk verplicht. Ook geef je op verzoek aan waarom en hoe de arbeidsovereenkomst is beëindigd. In onze brief staan trefwoorden die je helpen om een persoonlijke beoordeling te geven.
Samenvatting
Bevat de volgende bepalingen:
- Begin- en einddatum;
- Uren werkzaam per week;
- Beoordeling;
- Reden einde dienstverband.
Aan het einde van het getuigschrift kun je aangeven of een potentieel nieuwe werkgever contact op mag nemen, maar dat is optioneel en niet verplicht.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Werknemers hebben een wettelijk recht op een getuigschrift. Een dergelijk document mag geen onwaarheden bevatten, heeft de rechter vastgesteld. Het is ook niet de bedoeling om negatieve oordelen in op te nemen. De meeste getuigschriften zijn neutraal. Wil je een echt goede vertrekbrief opstellen, zet er dan een persoonlijke boodschap in die de werknemer helpt met een positieve voortzetting van zijn carrière.
Officieel is een getuigschrift niet hetzelfde als een referentie. Bij een referentie sta je namelijk in voor bepaalde kwaliteiten. Je kunt onderaan aangeven dat je bereid bent die toe te lichten voor de nieuwe werkgever.
Lees ook ons artikel: “Is een getuigschrift verplicht?“
P. Tilburg –
Ik raad alle werkgevers deze brief aan. Struin het internet niet af naar een gratis tekst. Die zijn allemaal “ruk” en kosten je meer tijd dan het oplevert. Groet, Pieter
Scholto Bos –
Haha! Dankjewel Pieter.