Distributieovereenkomst voorbeeld
De wet biedt geen vaste regels voor een distributieovereenkomst. Partijen kunnen deze dus zelf invullen. Een distributieovereenkomst is een overeenkomst tussen een leverancier van producten en een partij die deze producten inkoopt en doorverkoopt.
De distributeur koopt in voor eigen rekening en risico. Daarna verkoopt de distributeur de producten door. Deze overeenkomst regelt de rechten en plichten van de distributeur. Belangrijke zaken die jullie regelen zijn de verhouding van het risico, gebruik van merknamen en vertrouwelijkheid.
Zonder een overeenkomst mag je bijvoorbeeld niet een merknaam gebruiken. Dat is een belangrijk middel voor de leverancier om zijn merk te beschermen en exclusief te kunnen houden.
Wat moet je zelf invullen
Je moet nog wel wat zaken zelf regelen. Zoals natuurlijk de namen van partijen, de algemene voorwaarden van de leverancier, een lijst met producten en prijzen. Op enkele plaatsen moeten keuzes gemaakt worden voor bijvoorbeeld boetes en periodes. Vraag je van tevoren ook af of de distributeur exclusiviteit moet hebben voor een bepaalde regio, of een bepaalde periode.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Producten en omvang distributie;
- Geheimhouding;
- Prijs;
- Facturering en betaling;
- Risico;
- Aansprakelijkheid;
- Garantie;
- Intellectuele eigendom;
- Service;
- Duur overeenkomst;
- Slotbepalingen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Bij distributie krijgt iemand het recht om producten te verkopen die hij heeft ingekocht van de distributiegever. Een distributeur kan voor verschillende leveranciers distributeur zijn. Een leverancier kan ook verschillende distributeurs hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld ieder een eigen regio hebben of een eigen onderdeel van de productlijn. Distributie is een mogelijkheid om snel te groeien zonder een eigen organisatie op te bouwen.
In plaats van een distributieovereenkomst kun je ook voor een agentuurovereenkomst kiezen. In dat geval sluit een handelsagent namens de leverancier overeenkomsten met klanten. Hij koopt producten dus niet eerst in voor eigen rekening en risico. Lees voor meer informatie: “Wat is een distributieovereenkomst?“
J. Bastiaan –
Robuust contract. Overtreft mijn verwachtingen als jurist.