Ontslag op Staande Voet
De werkgever ontslaat een werknemer op staande voet. Naar zijn aard, er moet een spoedeisend belang zijn, doe je dit ontslag meestal mondeling. Je kunt het beter ook nog achteraf schriftelijk vastleggen. Deze brief is daar de bevestiging van. Voordeel van het alsnog schriftelijk versturen is dat duidelijk is voor alle betrokkenen wat de status is en op welke datum het ontslag inging. Lees ook ons stappenplan.
Wat moet je zelf invullen
Je vult de gegevens van de werknemer in. De brief bevat de door jou in te vullen grond van het ontslag. Dat moet dus naast de concrete gedraging die heeft geleid tot het ontslag ook duidelijk maken waarom er spoed was. Als je die niet kunt aantonen, moet je een gewone ontslagprocedure starten.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Reden voor ontslag;
- Datum;
- Stoppen betalen loon;
- Aankondiging mogelijk schadeverhaal.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Ontslag op staande voet is een ingrijpende maatregel. De wetgeving staat dit dan ook alleen toe als er een dringende reden is. Er staan een werkgever diverse sancties ter beschikking bij ongewenst gedrag. Iemand ontslaan is de meest vergaande. Een iets minder zware maatregel is schorsing.
De werknemer mag het ontslag altijd aanvechten. Om dit risico te verkleinen kun je een voorwaardelijke ontslagprocedure starten. Hierin vraag je om ontslag voor het geval het ontslag op staande voet niet wordt toegekend.
In extreme gevallen kun je een verbod tot binnentreden op het werk afgeven. Dat kun je doen als je de situatie gevaarlijk vindt.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.