Wat is op non-actief stellen?
Een non-actiefstelling betekent dat een werknemer wordt vrijgesteld van werkzaamheden. De werknemer is nog steeds in dienst, maar tijdelijk niet aan het werk. Dit gebeurt meestal om de volgende redenen:
Onder punt 1 heeft de werknemer zelf ontslag genomen en wordt er afgesproken dat de opzegperiode niet meer gewerkt hoeft te worden. Onder punt 2 en 3 kan de werkgever tijdens de non-actiefstelling nadenken over vervolgstappen. Vaak is dat ontslag, herplaatsing of begeleiding naar ander werk.
In alle drie gevallen is sprake van een ordemaatregel waarbij de medewerker een vastgestelde periode wordt vrijgesteld van arbeid. Loon moet je doorbetalen, maar je kunt afzien van onkostenvergoedingen, zoals de vaste thuiswerk-, woon-werk en kilometervergoeding. Ook kun je vragen om de smartphone, laptop en leaseauto in te leveren.
Wat moet je zelf invullen
Vul de gegevens van de werknemer in. Vervolgens onderbouw je waarom je deze persoon op non-actief stelt. Je geeft ook aan voor welke periode dat is. Tot slot vul je aanvullende eisen en wensen in, zoals het inleveren van de toegangspas en andere bedrijfseigendommen. Wij adviseren om de brief zowel aangetekend als per e-mail te versturen.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Reden non-actiefstelling;
- Periode;
- Doorbetaling salaris;
- Intrekking onkostenvergoedingen;
- Inleveren bedrijfseigendommen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Soms is het onwenselijk dat een werknemer nog op het werk verschijnt. Je kunt die persoon dan op non-actief stellen. Dit is gebeurt vaak als iemand overstapt naar de concurrent of een eigen bedrijf start in dezelfde branche. Ook bij aangekondigde reorganisaties of een dreigend faillissement wordt in overleg afgesproken om iemand vrij te stellen van arbeid tot er meer duidelijkheid is over de vervolgstappen.
Wij maken onderscheid tussen op non-actief stellen en schorsen. Als je iemand op non-actief stelt, is er sprake van een ordemaatregel. Bij een schorsing is sprake van een strafmaatregel, ook wel disciplinaire maatregel. Bijv. als iemand iets gestolen heeft of zich heeft misdragen tegen collega’s of klanten. Lees voor meer informatie ons artikel: verschil tussen schorsen en op non-actief stellen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.