Zwangerschapsverlof aanvragen
Je hebt als zwangere werknemer een wettelijk recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je kunt zelf kiezen hoe lang voor de uitgerekende dag je verlof wilt opnemen. Dit kan vanaf 10 weken voor de uitrekendatum. Naast het wettelijk zwangerschapsverlof kan er per CAO of bedrijf een gunstiger regeling zijn afgesproken.
Wat moet je zelf invullen
In deze brief vul je in welke keuze je hebt gemaakt ten aanzien van het ingaan van het verlof. Je geeft ook informatie over de uitgerekende datum.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Aanvraag zwangerschapsverlof;
- Datum vermoedelijke bevalling.
Je kunt als bijlage een kopie zwangerschapsverklaring toevoegen.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Deze voorbeeldbrief gebruik je om afspraken met je werkgever te maken. Daarin geef je aan wat de data zijn. Je hebt trouwens ook het recht om korter te gaan werken. Doe dit in overleg met je werkgever, zodat die de tijd heeft om vervanging voor jou te regelen. Uitgebreide informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof kun je op deze pagina van de Rijksoverheid vinden.
Wat is zwangerschapsverlof
In Nederland heb je het wettelijk recht op betaald zwangerschapsverlof. Dit is het verlof dat vooraf gaat aan de bevalling. Je hebt ook recht op bevallingsverlof. Dat is het verlof dat start na de bevalling. In totaal is de periode 16 weken. Je spreekt met je werkgever af hoeveel weken voor de uitrekendatum het verlof ingaat.
Zowel voor als na de bevalling heb je recht op doorbetaling van 100% van het dagloon. Dit recht is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Wat is geboorteverlof
De partner van de zwangere werknemer heeft na de bevalling recht op 1 week geboorteverlof. Dit wordt 100% betaald door de werkgever van de partner en gaat niet af van de vakantiedagen. Er wordt ook wel gesproken over partner- of vaderschapsverlof. Dat komt op hetzelfde neer.
Geboorteverlof moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. Daarna kun je 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hierbij krijg je 70% van het dagloon. Tot slot kun je eventueel nog ouderschapsverlof aanvragen. Dat is in principe onbetaald, tenzij je werkgever bereid is een bijdrage te doen.
Opzegverbod zwangerschap
Het arbeidsrecht kent diverse ontslagverboden. Zo is het verboden om een medewerker tijdens zwangerschap of direct erna te ontslaan. Dit opzegverbod geldt:
- Gedurende de zwangerschap;
- Gedurende het zwangerschapsverlof en tot zes weken erna;
- Als je arbeidsongeschikt bent door de zwangerschap.
Deze voorwaarden gelden als je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt. Het opzegverbod geldt niet als je een tijdelijk contract hebt dat op de einddatum stopt. Dat je op dat moment zwanger bent, maakt niet uit. Je werkgever heeft dan wel tijdig moeten laten weten dat hij je contract niet verlengd.
Ivy Peters –
Fijne gratis brief en duidelijke uitleg op deze website.