Wat is een distributieovereenkomst?
“Wat is een distributieovereenkomst?” Dit is een contract waarbij de ene partij (leverancier of fabrikant) rechten verleent aan de andere partij (distributeur) om producten of diensten te verkopen. De distributeur verzorgt de verkoop, marketing en levering, terwijl de leverancier verantwoordelijk is voor de productie.
Definitie
Een distributieovereenkomst is een contract tussen twee partijen: leverancier en distributeur. Hierin staat dat de leverancier aan de distributeur producten verkoopt met het oog op doorverkoop. In dit artikel leggen wij uit wat de belangrijkste kenmerken zijn.
Kern van het contract
De kern is dat een distributeur producten van een leverancier koopt ten behoeve van doorverkoop in een bepaald gebied. Als leverancier of producent schakel je de hulp in van een distributeur voor de exploitatie. Hierdoor kun je snel groeien zonder een eigen (distributie)organisatie te moeten opbouwen.
Distributeurs krijgen het recht om producten te verkopen die hij heeft ingekocht van de distributiegever (leverancier). Daartegenover heeft de leverancier de verplichting om het product onder bepaalde voorwaarden te leveren. De distributeur koopt de producten in en verkoopt die zelf voor eigen rekening en risico. Dat laatste betekent de producten in eigen naam worden verkocht en een aparte koopovereenkomst wordt gesloten.
Aanvullende afspraken
In een distributieovereenkomst leggen leverancier en distributeur afspraken over de verkoop van producten van leverancier aan distributeur. Denk onder meer aan specifieke afspraken over de omvang van de distributie, inkoopprijs, hoeveelheid, minimum afnameverplichting, distributiegebied, exclusiviteit, geheimhouding, marketing, rapportage, productaansprakelijkheid, non-concurrentie en de duur van de samenwerking.
Van belang is dat het hierbij niet gaat om een zuivere koopovereenkomst. Er zijn verder ook geen specifieke wettelijke regels voor distributieovereenkomsten, waardoor partijen samen duidelijke en specifieke afspraken moeten maken. Daarmee voorkom je dat, bij een geschil, de rechter de overeenkomst ineens kwalificeert als een andere overeenkomst waarop allerlei andere onvoorziene regels van toepassing blijken te zijn. Dat je een overeenkomst samen aanduidt als een distributieovereenkomst is niet doorslaggevend.
Het is verstandig om afspraken duidelijk en schriftelijk vast te leggen in een goed contract. Gebruik hiervoor onze distributieovereenkomst, zodat je er zeker van bent dat je alle essentiële afspraken schriftelijk hebt vastgelegd.
Verschil agentuurovereenkomst
Een distributieovereenkomst en een agentuur zijn twee verschillende overeenkomsten die in de zakenwereld vaak met elkaar worden verward. Beide contracten scheppen namelijk een duurzame relatie waarbij een partij producten van een andere partij probeert te verkopen.
Het verschil is dat bij een agentuurovereenkomst de agent afspraken tot stand brengt tussen de leverancier en zijn klanten. De handelsagent is dus een bemiddelaar, waarvoor hij provisie ontvangt. Een distributeur vertegenwoordigt juist niet de leverancier. Er komen geen afspraken tot stand tussen de leveranciers en afnemers. De distributeur handelt dus als zelfstandige ondernemer en als contractspartij bij afnemers.
Voor agentuurovereenkomsten gelden specifieke wettelijke regels. Zo geldt een korte opzegtermijn van 1 maand, terwijl voor distributieovereenkomsten normaal gesproken geen opzegtermijn geldt. Daarnaast heeft alleen de agent bij beëindiging van de agentuurovereenkomst in beginsel recht op een klantenvergoeding. Hierbij geldt dat je van bepaalde regels niet mag afwijken.