Hoe richt ik een vereniging op? Er zijn twee soorten. De informele en formele vereniging. Een informele vereniging kun je zelf oprichten, een formele vereniging richt je bij de notaris op.
Verschil tussen een formele en informele vereniging
De formele vereniging is een rechtspersoon. Dat betekent dat die zelfstandig mee kan doen aan het economisch verkeer. De formele is zelf aansprakelijk. Bij een informele vereniging zijn de bestuurders aansprakelijk. Er zijn geen formele vereisten aan de statuten van een informele vereniging. Wil je later overstappen? Dan kan dat ook.
Als er risico’s zijn aan de activiteiten, dan kan je maar beter een formele vereniging oprichten. Juristen zien vaak risico’s, dus ik noem er een paar:
- Een personeelsvereniging is aansprakelijk voor ongelukken tijdens een uitstapje.
- Een speeltuinvereniging is aansprakelijk voor ongelukken in de speeltuin en ook op de buurt-barbeque.
- Een carnavalsvereniging is aansprakelijk als er iemand van een wagen valt.
In al die zaken wil je toch liever niet naar je eigen verzekering gaan. Het is trouwens maar de vraag of die deze aansprakelijkheid dan zal dekken.
Wat moet je regelen?
In het algemeen is het verstandig om statuten te hebben. Daarnaast kun je een huishoudelijk reglement opstellen. Dat is flexibeler, omdat je die kan aanpassen zonder langs de notaris te moeten. De hoofdlijnen van de vereniging staan in de statuten, de uitwerking staat in het reglement.
Je kan ook andere delen van jullie interne organisatie verder uitwerken in eigen regelingen. Bijvoorbeeld als je veel met sponsoren werkt in een sponsorregeling en een sponsorovereenkomst. Een eerste regeling die wilt maken is vermoedelijk een declaratieregeling, waarin je regelt hoe bestuur en vrijwilligers hun declaraties kunnen indienen.
Als de vereniging groter wordt dan heb je misschien te maken met vrijwilligers of zelfs een directeur en personeel. Ook dan heb je contracten nodig, zoals een vrijwilligersovereenkomst. Vergeet op dat moment ook niet goed te kijken naar de verzekeringen.
Als je alles goed wilt regelen heb je dus straks na oprichting van de vereniging een pakket aan contracten nodig. Wij hebben de belangrijkste overeenkomsten gebundeld en voor een vaste prijs beschikbaar.
Praktische zaken na oprichting
De notaris zal een formele vereniging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt dan een elektronisch uittreksel uit het handelsregister van de KvK. Daarmee kan je dan een bankrekening openen. Je krijgt een rekening van de KvK voor eenmalige administratiekosten. Heb je gekozen voor een informele vereniging? Dan kan je die ook inschrijven bij de KvK, het hoeft dus niet.
Je kan een bankrekening openen, maar dat zal op naam van een bestuurslid moeten. Daarbij dan de toevoeging: handelend voor vereniging X. De bank zal ook een verenigingsverklaring willen, daarin verklaren de bestuursleden dat ze allemaal aansprakelijk zijn richting de bank.