Hoe kom ik van een colportage overeenkomst af?
“Hoe draai ik een koop op straat terug?” Als je iets hebt gekocht op straat of aan de deur, heb je twee weken de tijd om zonder reden de colportage overeenkomst te ontbinden. Zo kan je een donateurschap, energiecontract, proefabonnement of ander contract weer opzeggen.
Wat is colportage?
Een verkoop buiten de verkoopruimte wordt colportage genoemd. Hieronder valt bijvoorbeeld deur tot deur verkoop of verkoopdemonstraties op straat. Het gaat dan letterlijk om verkoop buiten de winkel van de professionele verkoper. Verkoop op een markt en (meestal) op een beurs valt daar niet onder. Verkoop van energiecontracten valt er weer wel onder. Het gaat hier dus om elke verkoop op straat, bijvoorbeeld van een krantenabonnement voor de supermarkt, of van energiecontracten, goede doelen donaties en dergelijke. Waar dit ook voor werkt, is bij verkopen tijdens een reisje, zoals een bustrip of pleziervaart langs de Moezel.
Van colportage overeenkomst afkomen
Je kunt vrij gemakkelijk van een dergelijke koop afkomen door de koopovereenkomst te ontbinden. Bij colportage heb je wettelijk minimaal 14 dagen bedenktijd (een herroepingsrecht). Die termijn gaat in op de dag waarop je het product hebt ontvangen of de dienst hebt afgesloten.
Let op: je hebt geen bedenktijd bij een aankoop van minder dan €50,-. Dan gelden de normale regels zoals bij de koop in een winkel. Meer informatie vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Hoe moet ik de koop terugdraaien?
De overeenkomst kun je ontbinden door het invullen en opsturen van een modelformulier dat de verkoper verplicht heeft meegegeven. Heb je die niet gekregen of ben je die kwijt? Dan kun je onze modelbrief overeenkomst colporteur ontbinden downloaden.
Je geeft daarin dan duidelijk aan dat je de colportage wilt ontbinden, je het product retour stuurt en dat je aankoopbedrag terug wilt. Je vermeldt ook alle relevante informatie over de aankoop. De reden voor ontbinding hoef je niet te vermelden. Het is verstandig om schriftelijk of per e-mail te ontbinden, omdat je moet kunnen bewijzen dat je binnen de bedenktijd hebt ontbonden.
De verkoper moet binnen 14 dagen (nadat je het product hebt ontvangen of de dienst hebt afgesloten) de ontbindingsverklaring hebben ontvangen. Vervolgens moet de verkoper het aankoopbedrag en de bezorgkosten terugstorten. Als de verkoper jouw ontbindingsverklaring pas na 14 dagen ontvangt, is er normaal gesproken niet ontbonden en zit je vast aan de aankoop. De berekening van die 14 dagen bedenktijd leggen we je graag uit.
Moet ik de kosten betalen voor retourneren?
Als je een product naar de verkoper wilt terugsturen, ben je helaas verplicht om de retourkosten voor eigen rekening te nemen. Dat is alleen anders als de verkoper zelf al gratis retourmogelijkheid aanbiedt of als de verkoper je niet heeft medegedeeld dat je zelf de retourkosten moet betalen. Dat staat meestal al wel in de algemene voorwaarden (meestal onder het kopje herroepingsrecht).