Hoe huurovereenkomst opzeggen door huurder?
“Hoe zeg ik mijn huurcontract op?” Je moet als huurder de huur schriftelijk opzeggen. Je moet daarbij de datum melden waarop je wil dat de huur eindigt. Houd rekening met een opzegtermijn. De verhuurder kan aparte regels hebben gesteld, zoals een webformulier om de huur op te zeggen.
Huurovereenkomst opzeggen
Hoe moet de huurder de huurovereenkomst op een juiste manier opzeggen en gelden daar andere regels dan voor de verhuurder? Dit artikel gaat over de opzegging van huurovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd van een woonruimte.
Manier van opzeggen
In tegenstelling tot verhuurders, hoef je als huurder niet aan te geven waarom je de huurovereenkomst opzegt. Het is natuurlijk wel netjes als je dat alsnog doet. Vergeet ook niet om een datum te noemen waarop de huur is beëindigd. Daarnaast moet je als huurder het huurcontract schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen. Een goede opzegbrief kun je hier downloaden. Het kan ook zo zijn dat de verhuurder een specifiek manier van opzeggen voorschrijft, zoals via een webformulier.
Opzegtermijn
De huurder moet zich ook houden aan de opzegtermijn. Dat is altijd minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Dit is een wettelijke termijn die ook geldt als er geen of een langere opzegtermijn in het contract staat.
In je contract kan je terugvinden hoe lang de afgesproken opzegtermijn is. De huurder hoeft een opzegtermijn die langer is dan 3 maanden niet na te leven en kan dus in dat geval een opzegtermijn van 1 betalingstermijn aanhouden. Uiteraard is het mogelijk dat je samen met de verhuurder alsnog afspreekt dat je de huur eerder op kunt zeggen.
Opzegging bij tijdelijke huur
Bij een huurovereenkomst voor een zelfstandige woning voor een tijdelijke periode langer dan 2 jaar kan je de overeenkomst pas opzeggen na de huurperiode. Tussentijdse opzegging is dus, zonder toestemming van de verhuurder, in principe niet mogelijk.
Dat is anders als er dringende redenen zijn voor ontbinding. Dan kan je wel tussentijds van de huurovereenkomst af. Je hoeft als huurder hiervoor niet naar de rechter.