ICT-recht

Foto’s, Film en AVG

Vrijdagmiddag Borrel

“Mag ik foto’s en filmpjes gebruiken die ik heb gemaakt?” Over het publiceren onder de AVG bestaan veel misverstanden. Lees hier onze vier vuistregels hoe je daar mee om moet gaan.

1. Herkenbaar in beeld

Het gaat er om of mensen herkenbaar in beeld zijn. Een foto van een klantenbijeenkomst waarop iedereen op de rug gefotografeerd is, valt niet onder de AVG. Foto’s op de website of op een social media account van het bedrijf van het jaarlijkse ski-uitje waarop iedereen met mutsen en skibrillen onherkenbaar is geen AVG.

2. Huishoudelijk gebruik

Als mensen herkenbaar op de foto of filmpje staan, is het delen voor huishoudelijk gebruik toegestaan. Als bijv. een club vrienden foto’s in een WhatsApp groep deelt valt dit niet onder de AVG. Hetzelfde geldt voor een groep collega’s die foto’s delen van het laatste teamuitje: de AVG is niet van toepassing.

3. Geoorloofd doel

Als er mensen herkenbaar op beeld staan en je gaat die openbaar maken op een website, nieuwsbericht, social media etc, dan is de AVG van toepassing.

De eerste vraag is dan: wat is het doel van het publiceren? Als het publiceren van de foto’s een journalistiek doel heeft dan is dat in Nederland toegestaan. Het begrip journalistiek mag je breed interpreteren. Je hoeft geen perskaart te hebben om hieronder te vallen. Ook de webmaster van de sportvereniging die foto’s van wedstrijden op de site plaatst valt onder het begrip voor journalistieke doeleinden. Het persbericht naar de lokale krant met een foto van alle medewerkers voor het nieuwe pand: journalistiek doeleinde. Je mag dus naar hartenlust fotograferen en publiceren zonder toestemming als het een journalistiek doel heeft.

4. Toestemming

Ga je foto’s of filmpjes met herkenbaar mensen in beeld publiceren en dient dat geen journalistiek doel dan moet je toestemming vragen. Als je regelmatig posts op facebook maakt ter promotie van je bedrijf, of je zet foto’s van medewerkers op je website, dan is de AVG van toepassing. Het is als organisatie verstandig om dan expliciet toestemming te vragen aan de medewerkers.

Hou er rekening mee dat de toestemming altijd weer ingetrokken mag worden. Als degene die op de foto staat de toestemming intrekt mag je geen foto van hem of haar meer gebruiken. Je moet het ook makkelijk maken om de toestemming weer in te trekken.

Het is verstandig om per categorie toestemming te vragen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld geen bezwaar als zij herkenbaar op de bedrijfswebsite staan, maar willen niet herkenbaar op facebook. In de voorbeeldbrief kunnen je medewerkers daarom per categorie toestemming geven.

Portretrecht

Naast verzet op grond van de privacyregelgeving kan iemand zich ook beroepen op zijn portretrecht. Personen kunnen zich verzetten tegen gebruik van hun hoofd of lichaam. Dat kunnen ze zeker als ze normaal gesproken geld kunnen verdienen. Bijv. omdat ze bekende Nederlander zijn.

We hebben twee brieven voor onterecht gebruik van je foto:

  • Verzet tegen gebruik met een financieel belang;
  • Verzet omdat je een redelijk belang hebt.

Een redelijk belang kan van alles zijn, zoals dat je op een foto staat in een context die negatief is.