Fiscus gaat extra controleren op lening met eigen BV
“Wat moet ik regelen als ik geld leen van mijn BV?” Geld lenen van of aan je BV vereist een goed contract. Daarin maak je duidelijke afspraken, zodat het geen onzakelijke overeenkomst is.
Fiscus, DGA en leningen
De Belastingdienst heeft zijn aandacht gericht op de DGA’s. Daarbij controleren zij of er een zakelijke grond is voor de leningen en ook of er rente wordt betaald. Wat kun je in ieder geval doen om de risico’s te verkleinen?
Voorkom discussie, zet de zaken op papier
Zet alle onderlinge leningen op papier. Deze eis geldt eigenlijk altijd voor krediet in de zakelijke sfeer. Dus de leningen tussen verschillende BV’s, maar ook van en aan de DGA. Alles moet op schrift met een rentebepaling en een opeisbaarheidsclausule. Dat is een clausule die de leninggever rechten geeft om de lening op te eisen. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:
- Je leent geld van je BV. Jouw bedrijf heeft een behoorlijke kaspositie en je wilt het geld gebruiken voor de aankoop van een huis.
- Je verstrekt als DGA een lening aan jouw eigen bedrijf. Je bent directeur-grootaandeelhouder (DGA) en jouw bedrijf heeft (tijdelijk) geld nodig. In plaats van een storting in het kapitaal kun je ook het geld uitlenen.
- De ene BV leent geld aan de andere. Je noemt dit ook wel een intercompany lening. Deze situatie komt veel voor binnen een concern. De holding leent geld aan de werkmaatschappij of andersom.
- Een doorlopend krediet tussen de DGA en zijn BV, een zogeheten rekening-courantovereenkomst.
De Belastingdienst eist dat je in al deze situaties een overeenkomst opstelt. Met onze BV Compleet Bundel kun je deze modellen in één keer downloaden.
Ziek of overleden?
Heb je geregeld wat er gebeurt als je tijdelijk niet in staat bent om besluiten te nemen? Bijvoorbeeld omdat je daar fysiek niet toe in staat bent, na een ongeluk, hartaanval of andere calamiteit? Je hebt in ieder geval een aandeelhoudersbesluit nodig waarin op voorhand is geregeld wie dan de besluiten tijdelijk kan nemen. Het is ook het overwegen waard om de zaken wat beter te regelen. Daarvoor bestaat het levenstestament dat je bij de notaris moet opstellen.