Belangrijkste redenen om een koopovereenkomst te maken
Waarom en hoe maak ik een koopovereenkomst?
Maak een schriftelijk koopcontract als de waarde van de transactie hoog is of als er bijzondere risico’s zijn bij de koop. Iedere koop kent eigenlijk een koopovereenkomst. Ook een mondelinge afspraak is in Nederland een overeenkomst. Het punt zit natuurlijk in het bewijs. Alleen van een schriftelijke afspraak kan je bewijzen wat de exacte inhoud is.
Wij sluiten dagelijks veel koopovereenkomsten. Dat sluiten van een koopovereenkomst doen we zonder dat we daarbij nadenken. Maar soms moet je misschien toch wel even nadenken en een koopcontract maken. Wij leggen je graag uit hoe het zit. Hoe je iedere dag koopovereenkomsten tekent, wat er dan geregeld is en hoe je zelf dat beter kan doen.
Dagelijkse contracten
Juridisch gezien hoeft je een koopovereenkomst niet schriftelijk vast te leggen. Dus als je bij de supermarkt een pak melk koopt, dan ga je een overeenkomst aan. De supermarkt heeft de inhoud van die overeenkomst eenzijdig vastgesteld. Door jouw boodschappen af te rekenen bij de kassa ben je akkoord gegaan met het model zoals de supermarkt dat heeft bedacht. De inhoud van die modelovereenkomst kun je vinden op de site van de supermarkt. Dat soort eenzijdige contracten staan in de algemene voorwaarden.
Garantie
Maar wat doe je nou als je eens wat duurders wilt kopen? Als dat in een winkel is komen er vaak al extra bepalingen bij de overeenkomst. Zoals garantiebepalingen. Een groot deel van die garanties en voorwaarden zijn ook nog wettelijk vastgelegd. Daardoor ben je bij de koop van een keuken, auto of horloge in Nederland behoorlijk goed beschermd.
Koop en verkoop zonder winkel
Er is veel handel tussen particulieren en kleine ondernemers die niet geregeld is. Als je op Marktplaats een fiets koopt, of een caravan, of een hond of paard koopt, wat zijn dan de regels? In die gevallen kun je het beste zelf toch een klein koopcontract opstellen.
Voorbeelden
Op onze website tref je een reeks van voorbeeldcontracten aan. We hebben voor verschillende veel voorkomende overeenkomsten een model.
- Koopovereenkomst auto
- Koopovereenkomst motorfiets
- Koopovereenkomst stacaravan
- Koopovereenkomst hond
- Koopovereenkomst kunstwerk
Vijf zaken die je regelt in een goed contract
Wie zijn de koper en verkoper
Is de verkoper een professionele partij en de koper een particulier? Dan moet de verkoper meer zijn best doen om duidelijkheid te hebben over de inhoud van de koopovereenkomst. In een contract staat ook hoe je elkaar kan vinden, dus een adres en mailadres.
Wanneer gaat het risico van verlies of beschadiging over?
De koop is gesloten op het moment dat beide partijen het eens zijn. De ouderwetse handdruk. Bij marktplaats is er een overeenkomst als de verkoper akkoord is met het bod van de koper. Maar in de praktijk is dat niet zo duidelijk.
Stel je koopt een stacaravan. Je hebt nog niet betaald, maar je bent het wel eens over de prijs. Diezelfde nacht vernielt een hagelbui het dak van de caravan. Voor wiens rekening komt de schade? Als je een contract hebt dan zou je af kunnen spreken dat het risico overgaat op het moment van complete betaling. Maar zonder contract is dat niet standaard. Een vergelijkbaar voorbeeld is er voor een verkocht dier, dat ziek wordt voordat het is opgehaald.
Wanneer en hoe moet er betaald worden?
De betaling is een cruciaal onderdeel van een overeenkomst. Moet er aanbetaald worden, of is het gelijk oversteken. Kan er per bank betaald of alleen maar contant. Wat als er wel geleverd is, maar niet betaald.
Wat is de verwachting van de koper?
Je koopt een hond uit een nestje. Het is belangrijk dat zowel jij als de verkoper duidelijk weten wat je verwacht. Natuurlijk de hond moet gezond zijn. Maar denk jij een rashond te kopen om mee te fokken? Of wilde je een gezelschapsdier kopen? Het is nu belangrijk dat de verkoper dit duidelijk weet. Slechts dan kan je later zonder veel discussie terug gaan als blijkt dat de eigenschappen van de hond toch niet waren wat je had verwacht.
Dat geldt ook voor de koop van bijvoorbeeld meubels (antiek of niet), auto’s (kilometerstand, staat van onderhoud), caravan (staplaats of niet, interieur wel of niet) en zo nog veel meer.
Wat te doen bij onenigheid?
Gaan jullie dan eerst in overleg? Mag de verkoper op eigen kosten proberen de zaak te herstellen? Of gaan jullie naar de rechter en zo ja naar welke rechter dan? Zorg dat je het goed op papier hebt. Straks moet je naar de rechtbank in Brussel omdat daar de verkoper zit.