Is een advocaat verplicht bij een scheiding?
“Is een advocaat altijd verplicht bij een scheiding?” Nee, dat hangt af van hoe jullie relatie juridisch vorm heeft gekregen. Wonen jullie samen, dan kan je het zelf regelen. Heb je een geregistreerd partnerschap of ben je getrouwd, dan is een advocaat verplicht. Je kunt ook een mediator inschakelen, maar ook dan moeten de stukken via een advocaat naar rechtbank.
Advocaat verplicht?
Soms is voor een scheiding een advocaat verplicht en soms hoeft dat niet. Hieronder wordt voor gehuwden, geregistreerd partners en samenwoners uitgelegd wanneer je nu wel of geen advocaat nodig hebt.
Huwelijk en geregistreerd partnerschap
Als jullie het samen eens zijn over de echtscheiding dan doorloop je samen de gemeenschappelijke procedure. Voor die gemeenschappelijke procedure heb je samen één advocaat nodig. Die advocaat moet het gemeenschappelijk verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Alleen een advocaat mag namelijk een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Het huwelijk kan alleen eindigen door een uitspraak van de rechter.
Als één van jullie het niet eens is met het verzoek of de afspraken, dan hebben jullie alsnog beiden een advocaat nodig. Dat is duurder en tijdrovender dan de gemeenschappelijke procedure.
Ongehuwd en niet-geregistreerd
Als je niet bent getrouwd of geen geregistreerd partnerschap hebt, dan hoef je voor het uit elkaar gaan niet naar de rechter. Dan heb je dus ook geen advocaat nodig. Je hoeft dan namelijk niet te scheiden.
Samenwoners
Samenwoners met of zonder samenlevingsovereenkomst hebben geen advocaat nodig als zij uit elkaar gaan. Dat komt eigenlijk omdat zij niet scheiden in juridische zin. In de samenlevingsovereenkomst staan meestal al bepalingen over het einde van de samenleving. Het is wel belangrijk om duidelijk vast te stellen wanneer de samenleving staakt. Daarbij kun je onze brief samenlevingsovereenkomst beëindigen gebruiken.