Handelsagentuurovereenkomst Voorbeeld
Overeenkomst door een handelsagent ten behoeve van de verkoop van producten. Bij agentuur is de verkoper niet in dienst van het bedrijf. Het zijn meestal zzp’ers of freelancers. Aangezien de verkoper niet in loondienst is, mag er geen gezagsverhouding bestaan. Dan zou er alsnog sprake kunnen zijn van een arbeidsovereenkomst.
De verkoper sluit overeenkomsten namens de leverancier. Die noem je de principaal. Dit contract komt tot stand tussen de principaal en de uiteindelijke afnemer. De agent, vertegenwoordiger of handelsagent zit er alleen tussen om te bemiddelen. Op een agentuurovereenkomst zijn veel regels uit het wetboek van toepassing. Je kan ook veel zelf regelen. Er wordt alleen provisie uitgekeerd als de overeenkomst die de agent sluit betaald wordt.
Wat moet je zelf invullen
Je moet duidelijk omschrijven welke partijen de overeenkomst sluiten. Vul ook in welke producten er verkocht worden. verder vul je de vergoedingen en eventuele boetes in. Bepaal ook een eventuele regionale beperking of exclusiviteit.
Samenvatting
Bevat bepalingen over:
- Omschrijving producten/diensten;
- Gebiedsomschrijving (rayon);
- Vergoeding;
- Moment van betaling provisie;
- Verrekeningen met provisie;
- Geheimhouding;
- Wijze van opzegging;
- Toepasselijk recht.
Context
Je gebruikt dit document in de volgende situatie:
Er zijn verschillende manieren om producten die je produceert te verkopen. Vanuit je eigen bedrijf, met eigen verkopers. Via agenten of vertegenwoordigers, die zelfstandig zijn. Dat noem je een agentuurovereenkomst of een handelsovereenkomst. Die twee zijn juridisch gezien gelijk. Lees ook ons uitgebreide artikel over agentuur.
Jack Noordergraaf –
Fijn basismodel. Geeft alle handvaten die nodig zijn om op maat te maken voor je eigen organisatie.